Followers

Halaman

Jumaat, 25 November 2011

Hak Yang Harus Dilaksanakan...

Assalamualaikum Warahamtullah Hiwabarokatuh...


   Hak yang harus dilaksanakan oleh anak terhadap ibu dan ayah ada sepuluh iaitu:
1.Jika orang tua berhajat kepada makan harus diberi makan 
2.Jika berhajat pada pakaian harus diberi pakaian. Rasulullah s.a.w. ketika menerangkan ayat (Yang berbunyi): "Wa sha hib huma fiddunnya ma'rufa. (Yang bermaksud): "Bantulah kedua orang tua didunia dengan baik, yakni supaya diberi makan jika lapar dan pakaian jika tidak berpakaian. 
3.Jika berhajat bantuan harus dibantu 
4.Menyambut panggilannya 
5.Mentaati semua perintahnya asalakn tidak menyuruh berbuat maksiat dan ghibah (Kasari orang) 
6.Jika berbicara kepada keduanya harus lunak, lemah lembut dan sopan 
7.Tidak boleh memanggil nama kecilnya (Jambal/ gelaran) 
8.Jika berjalan harus dibelakangnya 
9.Suka untuk orang tuanya apa yang ia suka bagi dirinya sendiri, dan membenci bagi keduanya apa yang tidak suka bagi dirinya sendiri 
10.Mendoakan keduanya supaya mendapat pengampunan Allah s.w.t. dan rahmatNya Sebagaimana doa Nabi Nuh a.s. dan Nabi Ibrahim a.s. (Yang berbunyi): "Robbigh fir li waliwalidayya robbanagh fir li waliwalidayya wa lil muminin wal mu'minati yauma yaqumul hisab. (Yang bermaksud): "Ya Tuhan kami, ampunkan kami dan kedua ibu bapa kami dan semua kaum muslimin pada hari perhintungan hisab/hari kiamat.
                        Seorang sahabat berkata: "Tidak suka mendoakan kedua orang tua itu mungkin menyebabkan kesulitan penghidupan anak." "Dan apakah mungkin memuaskan orang tua yang telah mati?" beliau ditanya. Jawabnya: " Ya, dengan tiga macam iaitu:
Dia sendiri menjadi orang soleh sebab menyenangkan kedua orang tuanyaMenghubungi keluarga dan sahabat-sahabat kedua orang tuanyaMembaca istighfar dan mendoakan serta bersedekah untuk kedua orang tuanya itu.
                        Al-Ala' bin Abdirrahman dari ayahnya dari Abuhurairah r.a. berkata Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: " Jika mati anak Adam putus (terhenti) semua amal perbuatan (kegiatannya), kecuali tiga macam iaitu:
Sedekah jariah yang berjalan terus (wakaf-wakarnya)Ilmu yang berguna (yang diajarkan sehingga orang-orang melakukan ajarannya)Anak yang soleh yang selalu mendoakan pengampunan untuknya
  •                         Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: " Jangan memutus hubungan pada orang yang dahulu kawan baik pada orang tuamu, nescaya akan padam nur cahayamu." Seorang dari suku Bani Saliman datang kepada Rasulullah s.a.w. dan bertanya: "Kedua orang tuaku telah mati, apakah ada jalan untuk berbakti pada keduanya sesudah mati itu?" Jawab Nabi muhammad s.a.w.: "Ya, membaca istighfar untuk keduanya dan melaksanakan wasiat keduanya dan menghormati sahabat-sahabat keduanya dan menghubungi keluarga dari keduanya."
Assalamualaikum Warahmatullah hiwabarokatuhTiada ulasan:

Catat Ulasan