Followers

Halaman

Jumaat, 16 Disember 2011

Hikmah Memelihara Janggut

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh.

Pada pendapat anda bagaimana rupa seorang lelaki itu jika mempunyai janggut??Semakin kacak atau anda berasa amat serabut apabila melihatnya??Jamgan pandang rendah pada janggut tau.Ia merupakan sunnah Rasulullah supaya menyimpan janggut ..

Sabda Rasulullah SAW :
  "Cukurlah kumis dan peliharalah janggut ." (HR.Muslim)

 Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.

  Dr. Jamnul Azhar Mulkan , seorang doktor perubatan , pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah , dalam satu ceramah , mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut. Ia bukan tunggul gerigis , bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

  Menurutnya , kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology , Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact Of Human Body  mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita . Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

SUBHANALLAH...

  Caranya hanya melalui sentuhan .Jadi kepada sesiapa yang belum mempunyai anak kerana masalah kesuburan , ataupun kerana jarang anak dan mahu dirapatkan lagi , mintalah supaya lelaki anda menyimpan janggut ,dan belailah janggut suami anda selalu.

  Ini sekali gus menjadi bukti apa yang disaran oleh ISLAM sejak zaman silam , boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.

Wallahualam...

Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarokatuh..

  

.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan